Presentació de la Unitat de Cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron

            

Dr. Jordi Serracanta i Doménech

Cap de Secció de la Unitat de Cremats

 

          Els meus primers passos com a estudiant de medicina a l’Hospital Vall d’Hebron ja em van portar a conèixer la Unitat de cremats, ubicada per aquells anys a la planta 8ª annexa de l’Hospital General; des de 2006 la Unitat s’ubica en la planta -1 de l’Hospital de traumatologia, rehabilitació i cremats; amb disposició de 26 llits, 6 de crítics i 20 de progressius, quiròfan, urgències i gimnàs dins la mateixa unitat; es tracta d’un hospital dins l’hospital de Traumatologia.

 

            Amb més de 50 anys d’història, el Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats és referent per a cremats de Catalunya, Andorra i les illes balears (menys Eivissa), és centre CSUR (Centros, Servicios y Unidades de Referencia) del ministeri de sanitat per a cremats crítics adults i pediàtrics. Tragèdies com l’atemptat de l’Hipercor, l’incendi del càmping Els Alfacs, l’explosió al campanar de Centelles, són bon exemple del grau d’especialització dels professionals de la Unitat.

 

            Des de 2016 realitzo les funcions de Cap de la Unitat i estic al capdavant d’un equip multidisciplinari que dona l’atenció integral al pacient cremat; infermeria, TCAI, rehabilitació, anestesiologia, cirurgia plàstica, intensius, infeccioses, medicina preventiva, psicologia i psiquiatria, pediatria i treball social. És aquest entramat d’especialistes que aporta el seu coneixement de manera constant per assolir la fita final de curar al pacient cremat.

 

L’any 2019 la Unitat assoleix l’acreditació EBA de l’European Burns Association que és un reconeixement als alts estàndards de qualitat en la cura dels pacients i situa Vall d’Hebron com a referent europeu pel tractament dels pacients cremats. És la única Unitat de l’estat espanyol amb aquesta acreditació i en el cas que es produeixi una catàstrofe l’hospital seria un dels 17 centres sanitaris de referencia europeus (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Països baixos, Noruega, Espanya, Suècia i Suïssa) i 4 a Regne Unit on atendre a les persones ferides. 

 

Som pioners en Investigació, participant en estudis de tractament de cicatrius amb ones de xocs, cèl·lules mare, teràpia de pressió negativa pulsàtil, desbridament enzimàtic, i nous productes i implementació de noves teràpies i tècniques avançades de cura de ferides (“wound-healing”) i microcirurgia.

 

En aquest aspecte des de 2015 s’instaura l’ús del desbridament enzimàtic per el l’eliminació precoç de l’escara, augmentant així el percentatge de pacients amb cremades que no precisen de la pràctica d’empelts per la seva curació; i disminuint l’aparició de cicatrius patològiques.

 

Com a Hospital Universitari participem en la Docència de metges i infermers que amb estades formatives a la nostra unitat adquireixen els coneixements necessaris per tractar el pacient cremat tot integrant-se en l’equip multidisciplinari de la Unitat de cremats.

 

            Les cremades es produeixen perquè l’organisme interacciona amb una font d’energia que eleva la temperatura del teixit. Això provoca lesió del teixit on es coagulen les proteïnes i es produeix la mort cel·lular. En la majoria dels casos les cremades es produeixen perquè el nostre cos interactua amb una font energètica tèrmica, és a dir, que té una temperatura més alta que la nostra i ens transmet calor. Aquest és el cas de les flames, de l’aigua bullent, dels objectes calents i de les radiacions solars. També hi ha cremades que s’originen per una energia mecànica de fricció com els casos d’arrossegament, i cremades per productes químics sobretot en l’àmbit laboral.  La cremada és considerada com un dels traumatismes més severs que pot patir una persona. La destrucció de la pell suposa la pèrdua de les seves funcions. A més, quan la cremada és extensa, la resposta inflamatòria local s'estén a nivell sistèmic i pot afectar el funcionament de la resta de l'organisme, posant en risc la vida del pacient. L'objectiu primari del tractament d'una cremada és, òbviament, aconseguir la seva curació al més ràpidament possible i amb les mínimes seqüeles. Això depèn, bàsicament, de la profunditat i de l´extensió de la lesió. En les cremades superficials, considerades lleus, es manté la capacitat regenerativa de la pell i la curació completa per epitelització s’assoleix en menys de 14 dies gràcies a cures tòpiques amb pomada o apòsits. En les cremades més greus, quan la pell ha perdut la seva capacitat de regeneració, només l´aplicació d´un empelt de pell permetrà curar la ferida; també podem necessitar tècniques més específiques com l’ús de regeneradors dèrmics en cremades que no han respectat la dermis, penjalls lliures en aquelles cremades amb exposició òssia o localitzades en grans articulacions.

 

            Però l'eliminació de la cremada no és sinònim necessàriament de curació. Tal i com al seu dia ho va definir l'OMS, el concepte de salut és més ampli i implica no només l'absència de malaltia sinó també aconseguir un benestar físic, mental i social.

Amb l'alta hospitalària, el pacient que ha patit cremades inicia una adaptació a la nova vida el final de la qual deuria ser idealment aconseguir la completa reintegració a la seva vida tant personal com professional.

En aquest sentit, les associacions de pacients afectats per un mateix problema s'han mostrat molt útils en ajudar a superar aquest dur tràngol en permetre posar en comunicació entre si persones afins i els seus familiars, facilitant l'intercanvi d'experiències, generant campanyes de conscienciació social i afavorint la seva rehabilitació integral.

 

Com a apunt final vull destacar el fet que la majoria de les cremades són evitables i, per tant, les principals eines de prevenció són l’educació de la societat i la legislació; i és en aquest aspecte on l’associació Kreamics realitza una tasca fonamental gràcies a l’organització de xerrades en diversos àmbits de la nostra societat.

 

Moltes gràcies i bona feina.

 

Dr. Jordi Serracanta i Doménech

Cap de Secció de la Unitat de Cremats

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus

CONTACTE

 

 

kreamics@kreamics.org