KREAMICS i la Unitat de Cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron

 

La pell és l'òrgan més gran de l'ésser humà. Constitueix una barrera mecànica i immunològica que ens protegeix de l'exterior, participa en la regulació de la temperatura corporal i en ella es sintetitza la vitamina D necessària per al metabolisme ossi. A més, és el nostre embolcall i, per tant, el que altres persones veuen de nosaltres, condicionant de manera molt important les relacions interpersonals.

La cremada és considerada com un dels traumatismes més severs que pot patir una persona. La destrucció de la pell suposa la pèrdua de les seves funcions. A més, quan la cremada és extensa, la resposta inflamatòria local s'estén a nivell sistèmic i pot afectar el funcionament de la resta de l'organisme, posant en risc la vida del pacient.

L'objectiu primari del tractament d'una cremada és, òbviament, aconseguir la seva curació al més ràpidament possible i amb les mínimes seqüeles. Això depèn, bàsicament, de la profunditat i de l´extensió de la lesió.

A les cremades més greus, quan la pell ha perdut la seva capacitat de regeneració, només l´aplicació d´un empelt de pell permetrà curar la ferida. En casos extrems, amb cremades afectant els músculs, ossos i articulacions, pot estar indicada una amputació.

Tot i que l´empelt compleix la funció bàsica de barrera física davant del medi extern, mai serà com la pell original. L´aspecte és diferent pel que fa al seu color, gruix i textura i crida l´atenció l´absència de pèl a les zones piloses. La seva funció també està alterada atès que li manca elasticitat (pot limitar el moviment articular), hidratació (exigeix l´aplicació freqüent de cremes hidratants) i pot manifestar-se fràgil davant els traumatismes quotidians.  

A més de tot això, es poden patir reaccions inflamatòries exagerades que generen dolor i l´aparició de cicatrius hipertròfiques i queloides, obligant el malalt a portar teixits de pressoteràpia durant mesos.

Les Unitats de Cremats són centres de referència especialitzats que reuneixen tots aquells professionals sanitaris necessaris per a tractar d'una manera integral aquest tipus de traumatismes. S'han demostrat eficaces en disminuir les taxes de morbimortalitat en la fase aguda de la cremada i tenen un paper rellevant en la correcció de les seqüeles.

Però l'eliminació de la cremada no és sinònim necessàriament de curació. Tal i com al seu dia ho va definir l'OMS, el concepte de salut és més ampli i implica no només l'absència de malaltia sinó també aconseguir un benestar físic, mental i social.

Amb l'alta hospitalària, el pacient que ha patit de cremades inicia una llarga convalescència el final de la qual deuria ser idealment aconseguir la complerta reintegració a la seva vida habitual, tant personal com professional.

En aquest sentit, les associacions de pacients afectats per un mateix problema s'han mostrat molt útils en ajudar a superar aquest dur tràngol en permetre posar en comunicació entre si persones afins i els seus familiars, facilitant l'intercanvi d'experiències, generant campanyes de conscienciació social i afavorint la seva rehabilitació integral. Kreamics s'ha fundat amb aquest esperit i tant de bo arribi a aconseguir aquests objectius.

Bona sort!

 

Dr JM Collado Delfa

Coordinador de la Unitat de Cremats

Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona

Kreamics y la Unidad de Quemados del Hospital Vall d'Hebron
texto en español
Presentación.HVH.pdf
Documento Adobe Acrobat 32.6 KB

CONTACTE

 

 

kreamics@kreamics.org

(0034) 699 046 033